Huis kopen in Turkije

In veel opzichten is er geen groot verschil tussen het kopen van een appartement in Turkije of Nederland. Wel zijn er een aantal dingen waar u op moet letten.

Makelaar
Het is aan te raden om een makelaar in te schakelen wanneer u een huis of appartement in Turkije wil kopen. Een verschil met Nederland is dat makelaars in Turkije onpartijdig zijn en zowel staan voor de belangen van de verkoper als van de koper. Als koper kunt u daarom overwegen om iemand in te huren die specifiek voor uw belang opkomt.

Courtage
De meeste Turkse makelaars vragen zes procent courtage, een bedrag waarvan de koper en de verkoper elk de helft betalen. Vooraf is het verstandig om schriftelijk vast te leggen wanneer de courtage wordt voldaan.

Huis kopen in Turkije
Wie een huis koopt in Turkije moet scherp onderhandelen, want vaak worden woningen voor een prijs die een stuk lager ligt dan de vraagprijs, verkocht. Wanneer de prijs is uitonderhandeld, wordt een koopcontract opgesteld.

Dit contract heeft in tegenstelling tot een Nederlands voorlopig koopcontract geen juridische waarde.

Definitief koopcontract
De laatste stap in het proces van een huis kopen in Turkije is het opstellen van het definitieve koopcontract. Hierin staat dat het eigendom van het appartement of huis daadwerkelijk overgaat naar de koper.

Tips en tricks
Let op de voorwaarden van het koopcontract. Soms staat hierin dat u het appartement alleen via een bepaalde makelaar mag verhuren. Ook is het gebruikelijk om de oppervlakte niet exact aan te geven. Houd rekening met afwijkende afmetingen.

Ten slotte is het verstandig om goed na te gaan of uw appartement in Turkije niet in een militair gebied ligt. Een groot deel van de kust valt hieronder, door zelf op onderzoek uit te gaan, bespaart u uzelf veel moeite.