Antalya

In Antalya wonen meer dan een miljoen mensen. Het toerisme vormt een belangrijke inkomstenbron. Zo ligt het Titanic Turkije resort – een van de grootste vakantie verblijven ter wereld – vlakbij Antalya. Behalve van toerisme leven de inwoners van de landbouw, lichte industrie en zeevaart. De stad is de laatste tientallen jaren explosief gegroeid, maar heeft nog wel een historisch centrum.

Kaleiçi of Oud Antalya
Het oude centrum van de stad is gevrijwaard van moderne gebouwen en ontwikkelingen. Veel van de gracieuze oude huizen uit de Ottomaanse tijd zijn gerestaureerd en veranderd in pensions en hotels waar het heerlijk toeven is. Ook zijn er veel winkels met kleden in dit deel van de stad.

Romeinse haven
Deze oude haven van de stad is in de tachtiger jaren van de vorige eeuw in zijn geheel gerenoveerd. Nu wordt de haven gebruikt door jachten die hier aanmeren en voor bootexcursies.

De haven was tot het eind van de vorige eeuw na Christus erg belangrijk voor de stad omdat alle aanvoer van goederen hierlangs plaatshad. Nu vindt u hier veel gezellige restaurantjes en winkeltjes.

Poort van Hadrianus
Een andere nog tastbare herinnering aan het Romeinse verleden is de poort van Hadrianus. De Romeinse keizer liet deze poort tijdens zijn regeringsperiode in de tweede eeuw na Christus bouwen. Vandaag de dag is deze monumentale marmeren boog nog steeds een markant herkenningspunt voor bezoekers die op weg zijn naar het oude centrum van de stad.

Omgeving
In de omgeving van Antalya liggen verschillende plaatsen die de moeite van het bezoeken waard zijn zoals Perge, Aspendos, Side, Termessos en Olimpos. Hier staan nog veel historische gebouwen die dateren uit de Romeinse en Ottomaanse tijd.

Wonen
Het woningaanbod in de stad is erg groot, maar wie hier wil wonen, moet wel houden van het leven in een grote, drukke, maar ook levendige stad. Goedkopere woningen zijn te vinden in het centrum, de duurdere appartementencomplexen staan langs de kust.