Istanbul

Sinds 1922 is Ankara de hoofdstad van de Turkse republiek, niettemin is Istanbul altijd de levendige en bruisende metropool van het Westerse Turkije gebleven. Er wonen ruim twaalf miljoen mensen en is daarmee de grootste stad van het land.

Topkapi Paleis
In de oude stad valt het Topkapi Paleis meteen op. Het was gedurende meer dan drie eeuwen de verblijfplaats van de sultans van Turkije. Het eerste paleis werd in de 15e eeuw gebouwd door Mehmet de veroveraar. De laatste bewoner was Mahmut II die tot 1839 heeft geregeerd.

Aya Sofia
Deze moskee is terecht een van de bekendste bezienswaardigheden in Istanbul. Aya Sofia staat niet voor een heilige, maar betekent zoveel als ‘kerk van de heilige wijsheid’. De moskee is gebouwd door de keizer Justinianus in het jaar 532 na Christus om de grootsheid van het Romeinse Rijk te benadrukken.

De Blauwe Moskee
De Blauwe Moskee is in het begin van de 17e eeuw gebouwd door sultan Ahmet I met de bedoeling om het bouwwerk van Justinianus te overtreffen. Omdat de toeloop van toerisme naar deze moskee heel groot is, is het bezoek gereguleerd. Toeristen moeten de noordelijke toegangsdeur gebruiken en worden tijdens de gebedsdiensten geweerd.

Hippodrome
De oude stad herbergt ook monumenten uit de Byzantijnse periode van Turkije zoals het Hippodrome. Het Hippodrome was gedurende meer dan duizend jaar zowel het politieke als militaire centrum van het toen nog Byzantijnse Constantinopel.

Wonen en werken
Wie wil werken in Istanbul moet er rekening meehouden dat een werkweek van veertig uur niet vanzelfsprekend is. Vaak werken mensen zes dagen en zijn ze alleen zondags vrij. Daarentegen is de werkdruk wel lager dan bij ons. Wonen in het centrum is erg druk en zijn rustiger wijken buiten het centrum