Werken in Turkije

Tegenwoordig zoeken veel Nederlandse mensen hun geluk in Turkije. Misschien wil jij ook wel in Turkije wonen? Er zijn tal van opties en ontwikkelingen wat het verhuizen naar Turkije zeer aantrekkelijk maakt. Maar waar moet je op letten? Dit artikeltje zal gaan over hoe je jezelf kan voorbereiden op werken in Turkije, dat zal wel nodig zijn als je er graag wilt wonen.

Spreek de taal

De meest belangrijke tip die veelvuldig gegeven word als mensen willen werken in Turkije is dat ze goed de taal moeten spreken. Zorg ervoor dat je jezelf goed verstaanbaar kan maken, en vooral ook dat je de taal zelf ook goed kan verstaan. Zo kan je ervoor zorgen dat kleine genuanceerde opmerkingen niet verkeerd vallen of opgepakt worden.

Door de taal goed te kennen is het ook makkelijker om een netwerk op te bouwen. Netwerken is heel belangrijk in Turkije, want het zorgt ervoor dat je persoonlijke ervaringen en ook persoonlijke hulp kan krijgen bij het vinden en behouden van werk in Turkije.

Zoek de regels goed uit

Zorg ervoor dat voor je begint met het zoeken van werk je een goed beeld hebt van welke vergunningen je nodig hebt, en welke bureaucratische eisen er gaan komen. Goed voorbereid is het halve werk. Zoek daarom veel informatie op, en belangrijker nog, persoonlijke ervaringen. In theorie zou een werk en verblijfsvergunning genoeg moeten zijn, maar soms kan er nog weleens een addertje onder het gras zitten. En het zou zonde zijn om dit grote avontuur in de soep te laten lopen terwijl je door voorbereidingen te treffen bijna alle hobbels in de weg kan uitvlakken.

Neem genoeg energie en enthousiasme mee

Je hebt er niks aan om te beginnen met werken in Turkije en dan in de eerste maanden al een burn-out te krijgen. Zorg er dus voor dat je veel energie en motivatie hebt om met het werk te beginnen. Je krijgt niet altijd meteen een goede baan, dus soms moet je jezelf ook door vervelende rotbaantjes heen slepen om bij die werkplek te komen waar je jezelf helemaal thuis kan voelen.